Strony: 1
Wątek Zamknięty
W dniach 27 do 29 czerwca w Hażlachu odbędzie się IV Piknik militarny. Jest to kolejna impreza , na której nie powinno zabraknąć 101 AIRBORNE. WSZYSTKICH CHĘTNYCH NA WYJAZD ZAPRASZAM DO ZADEKLAROWANIA SIĘ
....Stowarzyszenie Historyczno - Rekonstrukcyjne "Śląsk Cieszyński" zaprasza na IV Piknik Historyczno - Wojskowy, który odbędzie się w Hażlachu w dniach 27 - 29.06.2008......
było na sucho teraz troszkę fotek z netu by ludziska mogli zobaczyć co się tam działo ostatnio:
http://picasaweb.google.pl/T.Lulus/IIIPiknikMilitarny
na stronie Odkrywcy obywatel "KsięstwoCieszyńskie" zamieścił odnośnie zlotu:
"Stowarzyszenie Historyczno - Rekonstrukcyjne "Śląsk Cieszyński" zaprasza na IV Piknik Historyczno - Wojskowy, który odbędzie się w Hażlachu w dniach 27 - 29 czerwca. Plan ramowy pikniku znajduje się na stronie www.shrsc.cieszyn.pl w dziale aktualności.
`
`
W związku z zeszłoroczną dyskusją co do całej imprezy, podaję kilka infromacji służących wyjaśnieniu kilku spraw.
Pierwsza kwestia dotyczy numeracji imprezy. W zeszłym roku toczyła się burzliwa debata na ten temat. A więc:
- w 2005 roku była pierwsza impreza o charakterze historyczno - wojskowym zwana wtedy "wystawą",
- w 2006 roku został juz użyty termin "piknik"; była to druga impreza w Hażlachu,
- w 2007 roku odbyła się trzecia impreza historyczno - wojskowa więc została nazwana "III Piknikiem",
- w tym roku jest to czwarta impreza z tego cyklu więc została nazwana IV Piknikiem.
W latach następnych, jeśli impreza będzie dalej się odbywać, będzie nazywana Piknikiem z kolejnym numerem w tytule, czyli V, VI itd.
Następna kwestia dotyczy kultury na forum. Tu gorący apel do forumowiczów.
Zostały już użyte sformułowania "wiejski festyn" itp. Jeśli komuś przeszkadza, że nie pochodzimy z dużego miasta, to wszelkie kąśliwe uwagi na ten temat proszę zachowac dla siebie. Po co zaśmiecać forum?
Następna kwestia to uwagi krytyczne. Zawsze bardzo chętnie przyjmujemy wszelkie konstruktywne i obiektywne uwagi, staramy się o "jakość, a nie o ilość",ale jak narazie mamy na to wciąż bardzo skromne środki.
I na koniec prośba, aby każdy, kto chce pomógł nam choć troszkę, zamiast obrzucać nas błotem, co miało już miejsce na forum i to nie raz.
Proszę forumowiczów, aby to co zostało napisane powyżej nie zostało potraktowane jako zaczepka, czy pewnego rodzaju iskra na proch, tylko prośba o pewną dozę wyrozumiałości i chociaż znikomą cząstkę szacunku, bo naprawdę się staramy. Mam nadzieję, że można liczyć na moderatorów.
Dziękuję i pozdrawiam,
za zarząd SHR "Śląsk Cieszyński"
Tomasz Miechowski, stabsfeldwebel der FG."
Piszę się na to. Bennett przygarniesz mnie pod namiot ? .
Będę na 90% jak na razie.
Ramowy plan IV Pikniku Historyczno - Wojskowego w Hażlachu
Piątek 27 czerwca 2008
19.30 – nieoficjalne otwarcie pikniku
20.00 – 2.00 festyn
Sobota 28 czerwca 2008
10.00 – oficjalne otwarcie pikniku z udziałem władz gminy i powiatu, rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci
10.30 – pokazy sprzętu militarnego oraz prezentacja zmotoryzowanych grup militarnych
14.00 – koncert melodii wojskowych
15.00 prezentacja grup rekonstrukcyjnych, w tym bractw rycerskich, grup rekonstruujących okres I wojny światowej, prezentacja sprawności ułańskiej
17.00 – główny pokaz dnia: rekonstrukcja potyczki z okresu II wojny światowej
18.00 – zakończenie pokazów II dnia pikniku, rozdanie nagród dla grup militarnych oraz rekonstrukcyjnych, w tym wręczenie „pucharu wójta gminy Hażlach”
19.00 – koncert charytatywny
20.00 – rozpoczęcie festyny głównego
22.00 – niespodzianka
2.00 – zakończenie festynu.
Niedziela 29 czerwca 2008
9.00 – parada pojazdów militarnych na trasie Hażlach – Cieszyn (rynek) – Czeski Cieszyn (rynek) – Hażlach; w międzyczasie w Hażlachu wystawa sprzętu militarnego i dioram grup rekonstrukcyjnych.
12.00 – otwarcie III dnia pikniku, rozdanie nagród dla dzieci biorących udział w konkursie plastycznym
12.30 – pokaz artylerii oraz technik walki z okresy średniowiecza i XVII wieku, prezentacja bractw kurkowych
14.00 – główny pokaz dnia: rekonstrukcja potyczki z okresu II wojny światowej
15.30 – koncert melodii wojskowych
16.30 – pokaz mobilności ciężkich pojazdów militarnych – „Crash test”
18.00 – zakończenie pikniku
Informacje o IV Pikniku Historyczno Wojskowym można uzyskać także poprzez:
*Gadu Gadu: numer 4279123 - Tomek
*Skayp: Tomek, nick: gorgo88
w godzinach między 17.00 - 22.00
Jednym słowem Będzie się działo !!!!
ps.maja być dwa Krzyczące Orły z Cieszyna.
Niestety mnie nie będzie wyskoczyły mi chrzciny bratanka w tym terminie już żałuje że mnie nie będzie.Powodzenia i miłej zabawy życze wszystkim Braciom którzy jadą CURRAHEE!
Ostatnio edytowany przez Hunter (2008-06-15 21:25:00)
Z piątku na sobotę mam nockę i szczerze powiedziawszy nie opłaca mi się brać dnia urlopu na tą imprezę.
Tzn odpadam gdyż w niedzielę jak dla mnie szykuje się coś o wiele ciekawszego a kompozytu nie wymieniałem już dawno
pozdrawiam Ahmed
A jednak jest światełko w tunelu bo chrzciny są dopiero o 16 w niedzielę więc jak się Bennett zdecydujesz na powrót do domu zaraz po paradzie to jade.CURRAHEE!
No nie ma problemu , po paradzie od razu się zawiniemy , więc na 16 zdążymy.
Wątek Zamknięty
Strony: 1