Szanowni koledzy :
"Szanowni Państwo,
Stowarzyszenie na Rzecz Zabytków Fortyfikacji „Pro Fortalicium” oraz Gmina Wyry organizują 23 MAJA 2009 r. (sobota) V edycję widowiska historycznego pod nazwą „Bitwa Wyrska”.
W ramach imprezy planujemy inscenizację Wojna Obronna Polski 1939 rok (Wojsko Polskie kontra Wehrmacht).
Ponadto planowana jest statyczna prezentacja GRH z wszystkich okresów II wojny światowej oraz pojazdów."
grzechem będzie nie jechać.
Oczywiście ja się wybieram choć to sobota
pozdrawiam Ahmed
Ja się piszę. Akurat 23 maja nie mam zawodów wiec z miłą chęcią się tam pokaże.
Ahmed napisał:
grzechem będzie nie jechać.
Niestety zostałem okrutnie zmuszony do "zgrzeszenia"
Jakaś epidemia sprawiła że najpierw Ahmeda stan zdrowia wykluczył z Vieta a teraz mnie stan zdrowia wyklucza z Wyr - F U C K !!!
Jeszcze bardziej wścieczy mnie to że na poprzednich Wyrach też nie byłem i myślałem że tym razem wreszcie je "zalicze"
Mam nadzieje że za rok sie uda - do 3 razy sztuka
ja odpadam, weekend na uczelni, sory że teraz dopiero odpisałem ale nie miałem w tygodniu czasu i nie mam na swoim kompie neta ani sprawnego fona:(
Ostatnio edytowany przez Scout (2009-05-22 21:33:03)
Co za wylewna wypowiedź Omega żadnego podsumowania, żadnej fotki czy opisu było tak, czy siak ktokolwiek czytając ten temat raczej pozostał by przy wrażeniu że niczego nie stracił nie wybierając się na Wyry a przecież tak nie jest... Takie wypowiedzi to fatalna recenzja tej imprezy
Dzień zaczął się niemrawo za oknem słońce swym blaskiem witało nowy dzień.
W głowie jeszcze przeplatał się Band of Brothers, który niczym zamawiana modlitwa leciał przed snem
Odnośnie łez niebios piątkowego dnia, które pokrywały połacie śląskiej ziemi, prawie nie było po nich śladu.
5:30
Nastała upragniona chwila
- łazienka
- śniadanie
- sprzęt, mundur i w drogę
6:55
Odbieramy Omegę, który do zielonego przybywa umundurowany i uzbrojony po zęby tradycyjnie z uśmiechem na twarzy.
7:00
Ruszamy
7:55
Lądujemy w Wyrach, parkujemy, że tak to określę na zapleczu.
8:00
Desant z zielonego wprost do bazy.
Witamy się ze starymi jak i iż nowymi znajomymi.
8:15
„Akcja Diorama”
Wczoraj Wojtek i Bartek wykopali super okop.
Który był przedsionkiem wrót piekła.
Na pierwszy ogień poszła flaga wciągnięta na maszt, następnie zaczęliśmy znosić graty.
nasze zabawki
Wszystko zostało zapięte na ostatni guzik około godziny 9:00, Klaus też nie próżnował
Miłym zaskoczeniem było też to że pojawili się koledzy po fachu z Gdańska
Paraglite - 82 AB
Jak to kiedyś ktoś?.Powiedział
„Fajne chłopaki tylko uważajcie na portfele”
Była w planie diorama w dioramę, ale niestety zostaliśmy przedzieleni przez Polskie siły zbrojne 1939.
Paraglite - 82 AB rozbiło się po drugiej stronie ulicy
Obok nas pojawiło się wielu Niemców wbrew plotkom byli pokojowo nastawieni
10:00
Wybraliśmy się na wspólny patrol po terenie zlotu
Jako że najwyższy stopniem było Jones z 82 AB jemu przypadło dowodzenie nami podczas patrolu a i skuteczne przeprowadził odprawę przy pomniku poległych.
Zdobyliśmy przy okazji Twardego który przybył z Łabęd
Po powrocie z patrolu czas zatarł się gdzieś a do głosu doszła pasja, która obudziła się na dobre.
Na terenie obozu pojawiło się wiele stoisk, między nimi był Andrzej (pamiętny sklep Delta)
Dawid wytargał pokrowiec na maskę przeciwgazową.
Ogólnie ze stoisk zalatywało tandetnym chłamem dla mas choć zdarzały się gdzie niegdzie perełki, jedną z nich był bagnet do Garanda który niestety nie stał się trofeum Dawida mimo jego usilnych starań.
Później może dużo, dużo później po wielu przemknięciach cywili.
W tamtym roku wpadł nam w dioramę Ireneusz Krosny
a w tym roku prowadzący Było nie minęło pan Adam Sikorski wpadł nam do okopu
Wpadli też do naszego okopu panowie z TV silesia jak i chwila relaksu.
krótki materiał TV Silesia nasz okop pojawia się od:
Sami:2:06min
http://www.tvs.pl/informacje/11295/
Ciekawostką było to, że chłopaki z GRH Kampfgruppe Schlesien zrobili z odlewu MG34 karabin, który nie dość, że zionie ogniem to jeszcze wydaje przepiękny dźwięk, zobaczcie
http://www.youtube.com/watch?v=bViMI8N7tJU
15.20
Inscenizacja
Na terenie obozu pozostaję tylko ja, reszta rusza podziwiać polski oręż walczący z wrogiem.
Było też troszkę ładnego piro, które mniemam, że spodobałoby się reszcie Bunkersów i jak co roku płonęła chata
Walka i odwrót
Pojawił się super sprzęcik pancerny, który zmienił troszkę historię, ale to już inna bajka:D
Między innymi Niemiecki czołg lekki Pz.Kpfw. II
oraz:
1.Lekki wóz rozpoznawczy Sd.Kfz. 222
2.Opancerzony pojazd rozpoznawczy Sd.Kfz. 232
3.Samochód pancerny Ursus wz. 29
4.replika polskiej tankietki TK-3.
Zdjęcia: Archiwum Muzeum Motoryzacji i Techniki w Otrębusach
W okopie 101 stacjonowali:
Rafał, Grzesiek, Bartek, Wojtek, Dawid, Bogdan
By nie było, że nie nasi też walczyli, zdobywaliśmy między innymi stanowisko mg34
Z braku większej ilości czasu zaczęliśmy się zwijać około godziny 18:15 w domu wylądowaliśmy o godz. 19:00
REASUMUJĄC
Na Wyrach pojawiły się następujące grupy:
Oj wiele by ich wymieniać
Było głośno i klimatycznie a impreza w Wyrach pozostaje na długo w pamięci – zapewne do następnych Wyr.
Pozdrowienia dla pasjonatów
PS. Nie mogłeś być na Wyrach???? Nie daj się przyrodzie następne Wyry zaplanuj już dziś!!!
Pozdrawiam Ahmed
Szczególne podziękowania ślę Magdzie, która już tradycyjnie uwieczniała poczynania ludzi na polu boju.
Dzięki uprzejmości Piotrka (za przyzwoleniem ) zamieszczam powyżej fotkę naszego reportera.
Na sam koniec zapraszam na forum odkrywców gdzie można dowiedzieć się jeszcze więcej!!!
http://odkrywca.pl/bitwa-wyrska-2009-23 … tml#647528
Troszkę materiału z youtube:
http://www.youtube.com/results?search_t … +2009&aq=f
Już dziś szykujemy się na BITWĘ WYRSKĄ 2010