harmonogram imprezy Bitwa Wyrska 22.05.2010
Wyry nadciągają :
Więcej info niebawem, na dziś wiadomo że:
"Szanowni Państwo,
Stowarzyszenie na Rzecz Zabytków Fortyfikacji „Pro Fortalicium” oraz Gmina Wyry organizują 22 Maja 2010 r. (sobota) VI edycję widowiska historycznego pod nazwą „Bitwa Wyrska”.
W ramach imprezy planujemy inscenizację Wojna Obronna Polski 1939 rok.
Jak co roku planujemy również statyczną prezentację GRH z wszystkich okresów II wojny światowej oraz pojazdów.
Uwaga dla rekonstruktorów! Zgłoszenia przyjmujemy tylko od Grup Rekonstrukcji Historycznej,
Ps. Już wkrótce harmonogram imprezy!
Z poważaniem,
Arkadiusz Dominiec
Stowarzyszenie „Pro Fortalicium”
SRH "73 Pułk Piechoty z Katowic" "
pozdrawiam Ahmed
ps. Nie przespać
Zgłoszenia przyjmujemy tylko od Grup Rekonstrukcji Historycznej, my z tego co wiem nie mamy grh
Dlatego też od dwóch lat siedzimy w okopie z Krzyczącymi Orłami których sami wsiperamy
I dodam, że jest to jeden z częściej nawiedzanych okopów . Ja oczywiście postaram się być.
WOOKEE napisał:
Zgłoszenia przyjmujemy tylko od Grup Rekonstrukcji Historycznej, my z tego co wiem nie mamy grh
Nie mamy bo GRH to nie tylko człowiek w mundurze jakiegoś wojska ale osoby które wkładając ten mundur starają się wcielić w odtwarzaną postać poprzez odpowiednie zachowanie, podstawową musztrę, komendy i rozkazy wydawane w konkretnym języku, dyscyplinę w sytuacji prezentowania własnej grupy u nas tego nie ma choć gadane o tym było już wiele! I póki nie będzie nie będzie to GRH.
19 tego kończy mi się urlop lecz może zdołam załatwić wolne na ten czas
harmonogram imprezy Bitwa Wyrska 22.05.2010
13:30 Otwarcie terenu inscenizacji dla publiczności
15:00 Oficjalne rozpoczęcie imprezy
15:15 Inscenizacja historyczna
16:15 Pokaz wyszkolenia współczesnego Wojska Polskiego
17:00 Piknik forteczny
Konkurs z wiedzy historycznej (dla najmłodszych oraz dla "starszych") z nagrodami
W trakcie imprezy można zwiedzać i zobaczyć:
- schron bojowy Sowiniec
- stanowiska - "żywe dioramy" Grup Rekonstrukcji Historycznej
- Pojazdy militarne - historyczne
- wystawę sprzętu współczesnego Wojska Polskiego
Jeśli o mnie chodzi to niestety odpadam z tej zacnej imprezy,22.05.2010 mam na rano do roboty,a 23.05.2010 mam komunie córki a goście się zjadą już w Piątek .Tak więc trudno mi będzie to pogodzić,nawet gdybym załatwił sobie wolne na Sobotę to nie zostawię gości bo ogrom walk z vietnamu skumulował by się w tym jednym dniu i na dodatek u mnie w domu.
Tak jako rekrut możesz jechać, co do NAMu to lepiej niech się Ahmed wypowie był na tej imprezie dwa razy więc wie jakie zasady tam panują, generalnie impreza jest drugowojenna.
Odnośnie Namu fajnie by wyglądało gdyby pojawiło się parę osób z krzyczącymi orłami na ramieniu.
ODWOŁANE
Witam.
Uprzejmie informuje że termin imprezy Bitwa Wyrska 2010 ze względu na powódź zostaje przesunięty na 19.06.2010.
Z poważaniem
Arkadiusz Dominiec
Stowarzyszenie Pro Fortalicium
No ja jadę. Biorę to co zawsze czyli mundur m 42, thompsona i osprzęt ten co mam